Historian om Valentine

Historia om alla hjärtans dag

Vem var egentligen St Valentine och varför firar vi en dag uppkallad efter honom?

valentine 14Varför vi firar alla hjärtas dag tror jag jag de flesta kan svara på. Men det är förmodligen inte lika många som kan svara på hur dagen uppkom en gång för mycket länge.

Legenden säger att Valentine var en präst i Rom under tiden då kejsar Claudius II som levde på 200-talet efter Kristus. Claudius bestämde att unga ensamstående romerska soldater inte skulle engagera sig i flickor och absolut inte gifta sig. Han ansåg att soldaterna skulle bli sämre i strid om dom skulle skaffa fruar. Det skulle bli en distraktion.

PrästenValentine ville annat och trotsade i hemlighet Claudius order om att inte unga soldater fick gifta sig. Han utförde äktenskapliga ritualer för unga par och när det till slut avslöjades så greps Valentine. Varje gång han vigde ett förälskat par så lämnade han dom en uppmaning;

Ni ska inte sörja mig, utan gläds att ni är man och hustru.

Han fängslades och skulle så småningom bli avrättad. Under tiden i fängelset så säger legenden att Valentine brev till sina käraste som han undertecknade “Från din Valentine”, det är ett uttryck som används flitigt än idag.

Den 14 februari så halshöggs Valentine. Han offrade sig verkligen för kärlekens skull och blev senare helgonförklarad. Det är därför dagen kallas för St Valentinés day. Vi i Sverige försvenska dagen och döpte den dagen till alla hjärtans dag. Det var en historia hur uppkomsten av det vi kallar för alla hjärtans dag gick till. Det finns även fler historier och ingen kan veta vilket som faktiskt stämmer. Den om St Valentine är den folk helst vill tro på och också den mes accepterade officiella historian om alla hjärtans dag.

 Nutidens Valentine

Historia är historia brukar man säga. Det viktiga är vad du gör med dagen nu i år. Dagen brukar kännetecknas med att chokladaskarna säljer slut i butikerna, blomsterbuden får jobba över tid och restaurangerna är helt fullbokade. Gör det bästa av dagen och här kommer 3 råd från mig;

  • Umgås med din käraste. Försök gå tidigare från jobbet och var så kärleksfull du bara kan, snåla inte på kramarna en dag som alla hjärtans dag.
  • Prata om vad ni har gjort men kanske ännu viktigare om vad ni SKA göra i framtiden. Det gör er ännu tajtare. Alla behöver något sorts mål, vad gör ni tillsammans om 10 år?
  • Gör någon sorts överraskning. Det behöver inte vara någon dyr alla hjärtans dag present utan det kan vara minst lika kärleksfullt att skriva ett par fina ord om hur du känner inför din partner. 
  • Säg att du älskar din partner.

 

tillsammans alla hjärtans dagStörst av alla är kärleken så ta hand om varandra, inte bara på alla hjärtans dag utan varje dag, året runt. Vi alla kan behöva en extra kram då och då, ger du det själv kommer du få tillbaks det förr eller senare. Tänk på vad som är viktigt i livet och lev därefter.  

Alla hjärtans dag present till henne och honom